Pesten op de werkvloer
Pesten is al jarenlang een serieus probleem in het werkveld. Het komt helaas regelmatig voor en ondanks dat het toenemende aandacht krijgt in de actualiteit, blijkt het oplossen ervan echt een uitdaging binnen een organisatie. Pesten wordt gezien als een vorm van mishandeling, het kan namelijk de gezondheid en carrière van een werknemer in gevaar brengen. Pesten is gedrag dat als een bedreiging kan voelen en vaak voorkomt. Bij pesten is het moeilijk om jezelf te verdedigen tegen het gedrag. Het kan bijvoorbeeld gaan om: vervelende grapjes of opmerkingen, beledigingen, schelden, iemand negeren, zinloze taken laten doen, constant in het openbaar vertellen dat iets fout is gedaan of expres een verkeerde beoordeling geven. Zet de volgende stappen om het pesten te stoppen:
❀Stap 1: Praat over het pestgedrag
Voel je je gepest op het werk? Probeer dit met de pester op te lossen. Wacht een aantal dagen na het laatste pestincident en vraag aan je college wat er nou precies werd bedoeld met die opmerking. Ga het gesprek aan en vertel wat het gedrag met je doet. Misschien begrijpt je collega niet dat het voor jou geen grapjes zijn. Probeer in het gesprek kalm en rationeel te blijven om de situatie niet te laten escaleren. Kom je er samen niet uit? Neem dan contact op met de vertrouwenspersoon of de bedrijfsmaatschappelijk werker. Zij kunnen naar jouw verhaal luisteren en adviseren wat je zelf kan doen om het gedrag te stoppen.
❀ Stap 2: Meld het pestgedrag bij je werkgever
Lukt het je niet om het pesten te stoppen met hulp van je collega’s of de vertrouwenspersoon? Meld het dan bij je werkgever. Jouw werkgever zal er zoveel mogelijk aan doen om het te voorkomen en op te lossen. De werkgever kan namelijk praten met de pester en maatregelen nemen als het nodig is. Maak van het pesten geen geheim, dit zorgt ervoor dat er een open communicatie is tussen jou en jouw collega’s.
❀Stap 3: Let op je gezondheid
Het kan moeilijk zijn om je zowel lichamelijk als geestelijk niet te laten beïnvloeden door het pesten. Maar je moet onthouden dat het belangrijk is om gezond te blijven. Zorg voor een gezonde en evenwichtige levensstijl buiten het werk om, dit kan je helpen om te gaan met de druk op je werk. Zorg voor een goede nachtrust, eet gezond en beweeg dagelijks. Hierdoor zul je je lichamelijk en geestelijk fitter voelen.
❀ Stap 4: Blijf je best doen op het werk
Dit is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het effect van je best doen op het werk kan niet worden onderschat. Het gedrag van de pestkop zal ‘gerechtvaardigd’ lijken als je niet je best doet op je werk, als je te laat komt of als je extra lange pauzes gaat houden (om je pester te ontwijken).
❀ Stap 5: Wees assertief
Assertief zijn is niet altijd even makkelijk. Maar het opkomen voor jezelf kan een belangrijk middel zijn tegen pesten. Je hoeft je echt niet voor te doen als een ander, maar verlies je zelfvertrouwen niet. Onthoud goed: jij bent niet degene die incompetent of onbekwaam is.
Als werkgever kan het moeilijk zijn om met zo’n situatie om te gaan, maar probeer een oplossing te zoeken. Pesten op het werk kan namelijk een flinke kostenpost zijn. Jaarlijks leidt pesten op het werk tot veel verzuimdagen en dat komt neer op zo’n 900 miljoen aan loondoorbetalingen. Zorg ervoor dat je ingrijpt.
Ben je wel toe aan een nieuwe uitdaging in je carrière? Neem een kijkje tussen onze vacatures!
Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!