ZZP
Vanaf 1 januari 2025 worden de regels voor zzp-ers strenger door handhaving van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Op dit moment wordt de handhaving van de wet grotendeels opgeschort, behalve bij duidelijke gevallen van schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat de Belastingdienst momenteel niet veel optreedt tegen opdrachtgevers en ZZP-ers. Echter, vanaf 2025 zal de Belastingdienst risicogericht gaan handhaven en daarbij de focus gaan leggen op "gedwongen zelfstandigen, onderbetaling, evidente schijnzelfstandigen en arbeidsmigratie-constructies".
Belangrijke veranderingen zijn onder andere het invoeren van een webmodule waarmee opdrachtgevers kunnen beoordelen of een ZZP-er echt zelfstandig is. Deze beoordeling wordt bindend. Ook zullen boetes sneller worden uitgedeeld bij schijnzelfstandigheid en komen er strengere criteria om te bepalen of een ZZP-er daadwerkelijk zelfstandig werkt, zoals gezagsverhoudingen en afhankelijkheid van de opdrachtgever.
Het is belangrijk voor zowel ZZP-ers als opdrachtgevers om tijdig te zorgen dat de arbeidsrelatie voldoet aan de nieuwe wetgeving, anders kunnen er boetes en naheffingen volgen, evenals arbeidsrechtelijke verplichtingen zoals doorbetaling bij ziekte.
Direct verder lezen voor opdrachtgevers.
Zorg dus dat je voor 2025 je contracten en werkwijze goed onder de loep neemt!
Schijnzelfstandigheid kun je herkennen.
Als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt kun je dat gewoon blijven doen. Maar dan is het belangrijk dat je dit goed kunt aantonen.
Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer je als ZZP-er feitelijk als werknemer werkt. Dit betekent dat je dezelfde werkzaamheden en verplichtingen hebt als een reguliere werknemer, maar dan zonder de bijbehorende formele arbeidsrelatie. Hoewel je er als ZZP-er veel aan doet is het belangrijk om te weten dat frequent samen werken of het dragen van bedrijfskleding al kan wijzen op schijnzelfstandigheid.