Tips voor het solliciteren
Het is zo ver, jij hebt de baan gevonden die jij al zo lang zocht! Maar voordat je mag beginnen met werken... Moet je nog wel naar een sollicitatiegesprek. Je voelt de spanning al oplopen en de vragen beginnen in je hoofd te spelen. Hoe moet ik me gedragen? Wat moet ik eigenlijk zeggen? Moet ik nog wat meenemen? En zo kan je nog een hele waslijst maken aan vragen die in je opkomen, wanneer je de uitnodiging krijgt om op gesprek te gaan bij je (hopelijk nieuwe) werkgever. Wij weten wat het is om een sollicitatiegesprek te voeren en daarom willen wij jou deze 7 tips meegeven.
Tip 1: CV en Motivatiebrief
Dit is belangrijk nog vóór je bent uitgenodigd op gesprek, maar het is wel je eerste visitekaartje.
Zorg ervoor dat je in je CV en motivatiebrief de juiste grammaticale spelling gebruikt. Dit komt professioneel over. Gebruik zo min mogelijke woorden als jij, je en me, tenzij het past bij de cultuur van het bedrijf. Het is een stuk veiliger om “u” te gebruiken. Vermeld duidelijk in een tijdlijn je ervaring, waar je die hebt opgedaan en welke werkzaamheden je hebt verricht.
Tip 2: Verdiep je in de functieomschrijving
Het klinkt zo van zelfsprekend, want het is PRECIES wat jij wil doen, maar onderschat het niet. Het is echt belangrijk om de inhoud van de functie waarnaar je solliciteert goed te kennen en te begrijpen. Werkgevers vragen vaak of je weet wat de job inhoudt en of je weet wat er van je verwacht wordt en wat je verantwoordelijkheden zijn.
Tip 3: Ken je werkgever
Het is ook echt handig om je (toekomstige) werkgever te kennen. Doe daarom voordat je solliciteert hier onderzoek naar via internet en zelfs social media. Kijk naar de markt; waarin zijn ze actief? Hoe zijn de ontwikkelingen? Hebben ze concurrenten? Zijn ze actief op het gebied van duurzaamheid? Doen ze sponsoring? Weet je hoe ze omgaan met hun personeel? Of zijn ze zelfs al wel eens in het nieuws geweest? Aarzel niet om kritisch te zijn, het gaat om je werk en daarmee ga je een heel groot deel van je tijd doorbrengen.
Tip 4: Korte introductie
Daar zit je dan, tegenover je nieuwe werkgever en komt de bekende vraag ‘Wil jij wat over jezelf vertellen?’ dit heb je nog zo geoefend en nu moet je het vertellen, maar je bent het nu helemaal kwijt... Om dit te voorkomen adviseren wij jou om je voor te bereiden met een korte introductie. Hierdoor kom je een stuk zelfverzekerder over en kan je makkelijk inspelen op vragen die ze zullen stellen. Bereid je als dat kan voor op verrassende vragen. Er kunnen altijd vragen worden gesteld die je liever niet hoort. Vragen zoals: ‘wat je sterke kanten zijn?’ en ‘wat zijn je valkuilen?’.
Tip 5: Verzamelmapje
Misschien heb je hem al wel ergens liggen? Fijn het enige wat je hoeft te doen is het up-to-date te houden. Weet je niet wat een vezamelmap is? Het is map die je gebruikt om je documenten, zoals diploma’s in te stoppen. Als je gesprekspartner vragen over je cv, sollicitatiebrief of de vacature stelt, kan je dat gebruiken om de vragen goed te beantwoorden. Bovendien laat het zien dat je voorbereid bent.
Tip 6: Check je gesprekspartner
Weet je al wie je gesprekspartner is? Zoek hem/haar op of internet of op social media! Tegenwoordig kan je iedereen online vinden en zo kan je zien wie er straks tegenover je zit, wat zijn/haar titel is en welke onderwerpen hem/haar interesseren. Dit kan je gebruiken om te bepalen hoe jij je gesprekspartner aanspreekt maar ook om een gesprek op te bouwen of in te spelen op zijn of haar interesses. Altijd handig toch?
Tip 7: Presentatie
Je bent je eigen visitekaartje, maar pas je kleding aan bij de stijl van het bedrijf die jou heeft uitgenodigd. Is het formeel, informeel of casual? Zorg dat je kledingstijl hierbij past en zorg er ook echt voor dat je er verzorgd en uitgeslapen uitziet, wees tijdens het gesprek alert. Uit je presentie moet ook blijken dat je er zin in hebt. Misschien veroorzaakt een sollicitatiegesprek wel vlinders in je buik, dat is goed een beetje zenuwachtig zijn hoort er bij dit is echt niet erg.
Als je goed bent voorbereid op vragen en onverwachte gebeurtenissen gaat dit gevoel tijdens het gesprek vanzelf over. Interviewers zijn goed in het doorvragen. Wees dus eerlijk en jok niet.
Veel succes met je sollicitatiegesprek!
Wil je meer weten? Of zoek je nog een leuke baan? Bel ons, kijk op onze socials of bekijk direct onze vacatures!