ZZP Bemiddeling
De bemiddeling voor ZZP'ers gaat per 1 januari 2025 drastisch veranderen vanwege nieuwe wet- en regelgeving die de overheid invoert om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en meer zekerheid te bieden aan werkenden. Deze veranderingen zijn onderdeel van de hervormingen op de arbeidsmarkt, waarmee de overheid wil voorkomen dat zelfstandigen in feite verkapte werknemers zijn, zonder de rechten die werknemers doorgaans hebben, zoals loon bij ziekte en pensioenopbouw.
Belangrijke redenen en veranderingen:
- Invoering van een duidelijke arbeidsovereenkomst: De overheid wil dat er meer duidelijkheid komt over wanneer iemand echt zelfstandig werkt en wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat bemiddelingsbureaus en opdrachtgevers strenger moeten controleren of de zzp'er echt zelfstandig is. Als een zzp'er eigenlijk werkt onder voorwaarden die lijken op een dienstverband, moet er een arbeidsovereenkomst worden aangegaan.
- Wet DBA en vervanging door nieuwe regels: De huidige wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) wordt vaak gezien als vaag en lastig te handhaven. Vanaf 2025 komen er nieuwe regels die bepalen of iemand als zelfstandige mag werken of als werknemer moet worden beschouwd. Deze regels maken het moeilijker voor bemiddelingsbureaus om zelfstandigen in te zetten als hun werk vergelijkbaar is met dat van een reguliere werknemer.
- Verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid: Er wordt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers ingevoerd. Dit betekent dat zelfstandigen een basisverzekering moeten hebben die hen beschermt als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Dit kan ook de rol van bemiddelingsbureaus beïnvloeden, omdat zij mogelijk extra verantwoordelijkheden krijgen rondom de verzekering en administratie van zzp'ers.
- Minder ruimte voor tussenkomst van bemiddelingsbureaus: De nieuwe regels kunnen ervoor zorgen dat de rol van bemiddelingsbureaus afneemt. Als een zzp'er te veel onder gezag of toezicht van een opdrachtgever werkt, wordt dit als een verkapt dienstverband gezien. Hierdoor zouden bemiddelingsbureaus minder vaak zzp'ers kunnen inzetten zonder dat dit tot een arbeidsovereenkomst leidt.
- Handhaving door de belastingdienst: De Belastingdienst gaat vanaf 2025 strenger handhaven op de juiste naleving van de regels rondom zelfstandigheid. Bemiddelingsbureaus lopen daarmee een groter risico op boetes of sancties als ze zzp'ers verkeerd inzetten.
Gevolgen
- Minder flexibiliteit bij het inzetten van zelfstandigen, omdat de grens tussen ZZP-ers en werknemers scherper wordt.
- Meer administratieve lasten, omdat er beter aangetoond moet worden dat een ZZP-er écht als zelfstandige werkt.
- Mogelijk hogere kosten, vanwege strenegere regels en het risico op boetes of verplichte arbeidsovereenkomsten.
Ben jij benieuwd hoe het er voor jou voor staat als ZZP-er of wil je graag meer weten over de stap naar loondienst? Dan informeren wij jou hier graag over. Samen kunnen we kijken naar de juiste werkomgeving, waarbij stabiliteit, balans en zekerheid belangrijk zijn. Wij kijken naar jouw belangen en helpen jou bij het vinden van de juiste baan waarbij je de voordelen van loondienst ervaart.
Direct bellen:
Drachten | 0512-544085
IJsselstein | 030-6880152
Zwolle | 038-4213070