Carrièreswitch? Wij delen onze tips.

Elke werkdag vol energie en enthousiasme beginnen is ideaal, maar als je vaak merkt dat je geen zin hebt, kan een carrièreswitch verstandig zijn. Hoewel zo'n verandering spannend kan zijn, hebben we de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Waarom overwegen om van carrière te wisselen?

Als je op zoek bent naar meer voldoening, uitdaging of een betere werk-privébalans, kan een carrièreswitch de oplossing zijn. Soms veranderen je passies en interesses, waardoor je huidige werk niet meer dezelfde voldoening biedt. In zo’n geval kan het tijd zijn voor een nieuwe stap.

Voordat je de stap zet, is het slim om eerst te kijken of je je huidige baan kunt verbeteren. Overweeg een gesprek met je leidinggevende, bijscholing of nieuwe projecten. Zo voorkom je spijt als je ontdekt dat er in je huidige functie nog veel mogelijkheden waren.

Denk goed na en zoek het uit

Wanneer je hebt besloten dat je van carrière wilt veranderen, is het mogelijk dat je nog niet precies weet welke richting je op wilt gaan.  Belangrijk is daarom om goed na te denken over wat je echt wil, waar word je gelukkig van en wat zijn je sterke punten.  Je kunt jezelf een aantal vragen stellen zoals: Wat motiveert mij? Waar ben ik goed in? Wat geeft mij voldoening?

Zodra je een idee hebt van de nieuwe richting dat je wilt inslaan, is het verstandig om te onderzoeken welke stappen je het beste kunt nemen. Verdiep je bijvoorbeeld in de specifieke vereisten, dagelijkse werkzaamheden en doorgroeimogelijkheden binnen dat vakgebied. Praat met mensen die al actief zijn in dat werkveld of gebruik LinkedIn om contact. Met een realistisch beeld kun je beter beslissingen nemen en kun je gerichter je volgende stappen plannen.

Scholing en ervaring

Een carrièreswitch vraagt vaak om het leren van nieuwe vaardigheden. Begin met het bepalen van de belangrijkste vaardigheden in je nieuwe vakgebied. Overweeg om relevante cursussen, workshops of een opleiding te volgen. Praktische ervaring kun je opdoen via een stage. Blijf daarnaast op de hoogte van trends en ontwikkelingen of sluit je aan bij groepen op bijvoorbeeld LinkedIn.

Nu je hebt besloten om een carrièreswitch te maken en duidelijk hebt welke richting je wil volgen, is het moment aangebroken om te gaan solliciteren. Zorg ervoor dat je cv up-to-date is met relevante informatie en benadruk de overdraagbare vaardigheden die je hebt opgedaan. Tijdens sollicitatiegesprekken is het belangrijk om open te zijn over je carrièreswitch en te onderstrepen dat je deze stap weloverwogen hebt genomen.

 

Heb je nog geen idee waar je moet beginnen of kun je wel wat hulp gebruiken? Uiteraard denken wij dan graag met je mee. Neem eens contact op of loop binnen bij een vestiging bij jou in buurt.

Volg ons op Facebook en LinkedIn voor de nieuwste updates!